پروژه الگوسازی مشارکت مردم برای احیاء دریاچه ارومیه
نتايج اجرای چند پایلوت كشاورزي پايدار توسط طرح حفاظت از تالابهاي ايران و با همكاري وزارت جهاد كشاورزي در مناطق مختلف ایران از جمله یکی از روستاهای اطراف دریاچه ارومیه نشان داد كه پتانسیل بالایی برای کاهش مصرف آب و نهادههای شیمیایی با شرط حفظ درآمد کشاورز وجود دارد. به منظور توسعه این دستاوردها و با هدف مشارکت مردم در حفاظت و احیای تالابها، پروژه "الگوسازی مشارکت مردم برای احیاء دریاچه ارومیه" در سال 1393 با همکاری دولت ژاپن و برنامه توسعه ملل متحد به عنوان يك فعالیت جديد به طرح حفاظت از تالابهاي ايران به نمایندگی از سازمان حفاظت محیط زیست، اضافه شد. این پروژه در ابتدا با تحت پوشش قرار دادن 41 روستای استان های آذربایجان شرقی و غربی آغاز به کار نمود.
دستاوردهای موفق و ماهیت زمانبر بودن پروژههای توسعهای، منجر به تمدید این همکاری برای 7 سال متوالی دیگر در 170 روستای استان های آذربایجان غربی و شرقی گردیده است. در ادامه آن، توجه و تخصیص منابع بین المللی در کنار بکارگیری زیرساخت ها و منابع دولتی و غیردولتی باعث شکل گیری یک جریان اجتماعی در سطوح ملی و محلی برای احیای دریاچه ارومیه گردید.
از جمله دستاوردهای مهم این پروژه طی سال های گذشته می توان به ارتقای همکاریهای بین بخشی، مسئولیت پذیری اجتماعی و جلب مشارکت جوامع محلی در جهت احیای دریاچه ارومیه اشاره نمود که در این خصوص تا کنون بیش از 12 هزار نفر از جوامع محلی و کشاورزان حوضه آبریز دریاچه ارومیه در اجرای این پروژه آموزش دیده و مشارکت داشته اند.
از دیگر نتایج این پروژه می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
- کاهش مصرف آب و افزایش بهره وری آب آبیاری به ترتیب به میزان 4/25 و 9/41؛
- تعداد فرصت های شغلی ایجاد شده (250 متخصص محلی)؛
- تعداد شرکت ها و سمن های محلی مجری همکار پروژه (30 شرکت و 12 سمن)؛
- ایجاد اشتغال سبز برای بیش از 750 زن روستایی از طریق تشکیل صندوق خرد اعتبارات روستایی.