مشخصات فيزيكى
تالاب بینالمللی چغاخور و اراضي حاشيه آن، با مختصات جغرافيايي 31 درجه و 54 دقيقه تا 31 درجه و 56 دقيقه عرض شمالي و 50 درجه و 52 دقيقه تا 50 درجه و 56 دقیقهی طول شرقي در قسمت شرق استان چهارمحال و بختياري و در 60 کيلومتري جنوب شهرکرد (مركز استان) واقع گردیده است. حوضه آبريز اين تالاب بين عرض جغرافيايي 31 درجه و 50 دقيقه و 48/13 ثانيه تا 31 درجه و 57 دقيقه و 14/9 ثانيه عرض شمالي و طول 50 درجه و 48 دقيقه و 25/21 ثانيه تا 50 درجه و 57 دقيقه و 12/26 ثانيه طول شرقي و از شمال تا جنوب شرقي تالاب کشیده شده است.
در يک نگاه کلي فرم توپوگرافي درياچه و اراضي اطراف آن به گونهاي است که چاله و دشت ميانه کوهي را ايجاد کرده و ارتفاعات بر آفتاب در شمال، شاپورناز در غرب و کلار در جنوب دورتادور آن را احاطه کردهاند. خطالرأس اين ارتفاعات حوضه آبریز چغاخور را شکل میدهد. اين ارتفاعات در ناحيه کوهستاني زاگرس واقع گرديده و درنتیجه فعالیتهای تکتونيکي شکلگرفتهاند و تقریباً تمامي جهات اطراف درياچه را محاصره کردهاند.
محیط زیست طبيعى
در يك نگاه كلي تالاب چغاخور يكي از 105 تالاب مهم كشور براي پرندگان آبزي و يكي از مناطق IBA در ايران محسوب ميشود. مطابق طبقهبندي تالابهای مهم كشور، اين تالاب در جایگاه ششم قرار دارد و با توجه به اين كه تعداد قابل توجهی از گونههاي پرنده در خطر تهديد جاني و يك درصد از گونههاي منطقه جغرافيايي زيستي يا مسير مهاجرت آنها را نگهداري ميكند، حائز اين اهميت شناخته شده است. چغاخور همچنين در ارزيابي 75 تالاب با اهمیت كشور براساس معيارهايي چون پرندگان، ماهيها، عوامل تهدیدکننده، مؤلفههای اجتماعي- اقتصادي و موقعيت حفاظتي پس از تالابهای هورالعظيم، ميانكاله و خليج گرگان، شادگان، دلتاي حله، انزلي، پريشان (دشت ارژن) و هامون پوزك در رديف هشتمين تالاب مهم كشور طبقهبندی شده است. در حالي كه در همين ارزيابي تالاب گندمان در استان چهارمحال و بختياري در رديف دوازدهم و تالابهای مهمي چون خور خوران، درياچه اروميه، درياچه بختگان، تالاب گميشان به ترتيب در جایگاههای يازدهم، سيزدهم، چهاردهم و بيست و يكم و پس از این تالاب ارزيابي كيفي شدهاند. تالاب چغاخور در ميان تالابهای 75 گانه مورد بررسی از نظر معيار پرندگان به واسطه دارا بودن 3 گونه در خطر تهديد و با جمعيت كم، دارا بودن 2 گونه در خطر تهديد جهاني و تنوع پرندگان فراتر از 20 گونه، حائز اهميّت قلمداد شده است. بر اساس معيارهاي ماهيان از جمله تنوع ماهیها، محل تخمريزي و پرورشگاه چهار گونه، حضور دو گونه ماهي بومي و شناسايي دو گونه در معرض خطر سبب گردیده تا 68 درصد اهميت این تالاب از نظر ماهيان را كسب کند. در محدوده تالاب چغاخور از ميان مهرهداران، پرندگان مهمترین گروه را شامل ميشوند كه در ميان آنها انواع گونههاي در معرض خطر انقراض، حمایت شده و آسيبپذير مطابق طبقهبنديهاي ملّي مشاهده ميشود كه از نظر زماني از اواخر پایيز تا اواخر زمستان در اين تالاب حضور دارند.
خلاصه ویژگیهای تالاب چغاخور